Робоча нарада керівників обласних відділів Соціального департаменту УЦХВЄ, що відбулася у Києві 26-27 лютого, показала – сьогодні держава відкрита для співпраці з церквами у сфері адаптації та пробації  людей, які відбувають, або вже відбули термін покарання.

Інформацією про взаємодію з державними структурами поділилися представники Департаменту Пробації Міністерства Юстиції України Христина Ануфрієва та Юлія Жданова. Вони розповіли як функціонує служба пробації, котра являє собою систему наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовується до осіб позбавлених волі. А також  про шляхи взаємодії на рівні громадських організацій і християн-волонтерів, котрі надають клієнтам пробації прихисток, допомагають з відновленням документів та духовно-психологічною  адаптацією тощо.

«Сьогодні служба пробації – це близько 3,5 тисячі персоналу та понад 55 тисяч осіб, яким наша держава дала шанс не сісти у в’язницю», –  розповіла Христина Ануфрієва. За її  словами церкви, які активні в соціальному служінні, виступають надійними партнерами служби.

Також на зустріч зі служителями церкви прийшов представник Управління ресоціалізації та соціальної реабілітації Департаменту з питань виконання кримінальних покарань України Юрій Величко. Він роз’яснив учасникам наради порядок відвідання в’язниць згідно з останніми постановами. Підкреслив потребу у духовній підтримці не тільки ув’язаних, але й персоналу кримінально-виконавчої служби України.

Про проблемні ситуації, які виникають в діяльності соціальних центрів, учасники  наради мали нагоду поділитися із головою правління Інституту релігійної свободи Олександром Зайцем.

Наступного дня нараду розпочали з юридичних питань – юристи УЦХВЄ Ярослав Котилко та Олександр Йовжій відповіли на численні запитання служителів, обговорили плани щодо створення «Асоціації громадських організацій і благодійних фондів УЦХВЄ».

Освітню програму для служителів соціального департаменту презентував декан Київської богословської семінарії «Благодать та істина» Віктор Шевчук.

Директор соціального департаменту В’ячеслав Когут презентував проекти служіння «Розділи хліб з голодним», робота пунктів обігріву, роздача гарячих обідів, навчання команд соціального служіння та ін.

А духовним хлібом з учасниками поділилися перший заступник старшого єпископа Анатолій Козачок та старший пресвітер Київського об’єднання церков Сергій Вознюк, які   повели служителів у молитві за розвиток соціального служіння та особисті потреби.

У Київі відбулася робоча нарада керівників обласних відділів Соціального департаменту УЦХВЄ