Делігація Запорізької області від департаменту “Соціального служіння” на Конференції у Києві.

«Візьміть усю зброю Божу», – такою була тема конференції Департаменту соціального служіння УЦХВЄ, яка пройшла 24-26 квітня в Києві на базі церкви «Філадельфія».

Військові, пенітенціарні та медичні капелани, волонтери, помічники капеланів з Київської, Миколаївської, Донецької, Харківської, Запорізької, Херсонської, Хмельницької, Львівської та інших областей України приїхали разом із своїми командами для того, щоб разом навчатись новим інструментам служіння та ділитись досвідом один з одним.

Перший день був присвячений духовній стороні служіння. Всі учасники перебували в пості та молитві.

Пастор Роман Рагімов, відповідальний за капеланське служіння в Запорізькій області розповів, про свій досвід служіння та наголосив на тому, що капелани мають в першу чергу задовольняти духовні потреби військових, а вже потім матеріальні.

«Часто бачу, як віруючі просто привозять провізію військовим, фотографуються з ними та звершують одну загальну молитву. Це добре звісно, але треба намагатись більш якісно служити конкретним людям у війську, щоб вони могли відкритись, сповідатись чи попросити про молитву» , – говорив пастор Роман.

Також важливою частиною першого дня були семінари Ігоря Скрипниченко, академічного декана Полтавської теологічної семінарії. Він говорив про те, як пережити травматичний досвід та вийти з нього переможцем.

«Коли ти читаєш Божі цілі і тлумачиш свій біль в світлі Божих цілей, то туман страждань розсіюється», – навчав спікер.

На другий день конференції всі учасники поділились на чотири секції: військове капеланство, пенітенціарне капеланство, медичне капеланство, реінтеграція та адаптація. У групах проходила робота з визначення цілей та інструментів служіння.

«Дуже важливо, що зброя була не лише у наших воїнів, які воюють фізично, а у капеланів, які воюють духовно, щоб у них було повне духовне оснащення для служіння нашим військовим. Тому в під час цієї конференції наша ціль – спорядити служителів», – розповів директор Департаменту соціального служіння Вʼячеслав Когут.

26 квітня відбулось представлення плану розвитку військового капеланства, після чого з промовами до учасників на виступили Начальник служби військового капеланства ЗСУ, полковник Олексій Терещук, Заступниця начальника Департаменту ДКВС Наталія Рибалка та Начальник відділу, полковник поліції Вʼячеслав Дубець.

З духовним словом до учасників звертались старший єпископ УЦХВЄ Анатолій Козачок, заступник старшого єпископа Віталій Яцюк, єпископ Сергій Вознюк та єпископ Олександр Бабійчук.

Завершилась конференція обрядом рукопокладання 27 нових капеланів на служіння з правом священнодії. Вітаємо Владіслава Сапєлкіна, Артура Коваленко, Сергія Семенко !

Слава Богу, що наша Запорізька область приймає участь і робить свій внесок у різних напрямках соціального служіння.

Дяка нашим командам капеланів, тюремноного служіння, волонтерам, служителям реабілітації та адаптації.